Blakemoore Tüpü

10:31 pharmak 0 Comments


Geçtiğimiz aylarda bir haftasonu hastaneyi birbirine katan bir malzeme idi Blakemoore Tüpü. Aylardır depo stoklarımdan çıkmadı, sonra bir ara servis eczanem çekti ne oldu ne bitti bilmiyordum ta ki geçen haftasonu hastanedeki her yerde aranana kadar.
Tıbbi sarf malzemelerin bazılarında o kadar basit mantıklar vardır ki insan "Ya helal olsun! Bunu nasıl daha önce düşünememişler" der. Bence blakemoore tüpü de bunlardan biri. Çalışma mekanizması oldukça basit.
Özefagus varisi ve üst GI kanamalarında kullanılan bir sonda tipi. Basınçla şişiriliyor ve oluşan basınç kanamanın kontrolünü sağlıyor.


Blakemoore tüpü


Malzeme bazen Sengstaken-Blakemoore Tüpü ismi ile de geçmektedir. Bu malzeme Robert Sengstaken ve Arthur Blakemoore tarafından geliştirildiği için iki hekime saygı babında bu isimle geçer. Özefagus varis kanamalarında balon tamponun kullanımı ile ilgili yayınladıkları makale de hoş bir tebessüm ile okunabilir, tıklayın
Malzemenin nasıl uygulandığı biz eczacıları pek ilgilendirmiyor ama meraklılar Youtube'dan videoları izleyerek fikir edinebilirler. Her hastanede en azından 1-2 adet bulundurulması gereken bir malzemedir. Durur durur ancak lazım oldu mu hayat kurtarabilir.
Bir sonraki yazım belki de yazı dizim "Stapler" konulu olacak. Konu baya geniş, bilenler bilir :)

0 yorum: