Sondalar

09:06 pharmak 0 Comments


Merhaba,
Geçen yazıda stapler konulu bir yazı yazacağımdan bahsetmiştim ancak iş yoğunluğu ve konunun teknik detayının çok olması nedeni ile sarfı daha çok ve küçük hastanelerde çalışan meslektaşlarımızın daha çok karşılaşacağı sondaları kaleme almaya karar verdim. 
Stok listemi açtığımda önüme dökülen kalem sayısı en fazla olan gruplardan birisidir sondalar. Kullanım alanları geniştir, her sarf depoda bulunması elzemdir. Vücudun dış dünyaya açılan kapılarıdır sondalar :)
Sondalar drenaj amaçlı kullanılan lateks, silikon gibi materyallerden yapılmış lastik borulardır desem yanılmam sanırım:) Katater ve sonda kavramları farklı farklı kullanılmakla birlikte aslında aynı anlama gelmektedir. Benim depomda aşağıdaki türler mevcut;

  • Aspirasyon sondası
  • Foley Sonda
  • Nazogastrik Sonda (Feeding)
  • Nelaton Sonda

Aspirasyon sondası: Trake ve bronşlardaki sıvıların aspire edilmesinde kullanılır. Aspiratör cihazı ile birlikte kullanılır.6-20 FR arası boyutlardadır.






Foley sonda: Mesaneyi boşaltmak, mesaneye ilaç uygulamak gibi amaçlarla uygulanır. Benzer işlem Nelaton sonda ile de yapılmaktadır ancak Nelaton kısa süreli işlemler için kullanılırken, Foley daha uzun süreli kalabilmektedir. Lateks, silikon kaplı lateks veya silikon olabilir, iki yollu ve üç yollu seçenekleri de vardır.
İki yollu foley sonda

Nelaton sonda

Nazogastrik sonda:Genellikle burundan mideye indirilerek hastanın beslenmesinin yapıldığı sondalardır. 12 FR altı boyları Feeding sonda olarak geçer.

0 yorum: