Pudralı Eldivenler Yasaklanıyor

23:59 pharmak 0 Comments

Aslında bu yazıdan önce ilaç geçimsizliklerinin ikinci kısmını yayınlamak niyetinde idim. Ancak sabah rutin haber taramalarımı gerçekleştirirken bir başlıkla irkildim "FDA Pudralı Eldivenleri Yasaklamaya Hazırlanıyor". 

FDA'in 21 Mart 2016 tarihindeki duyurusuna göre ABD'de çoğu pudralı eldivenin yasaklanması gündemde. Bu yasak steril pudralı eldivenler, pudralı muayene eldivenleri ve cerrahi eldivenleri kayganlaştırmak için kullanılan pudrayı kapsıyor. 






Cerrahi eldivenlerin 1800'lü yılların sonlarında kullanılmaya başlanması ile birlikte eldivenlerin daha kolay giyilebilmesi için pek çok seçenekten sonra talk pudrası kullanılmaya başlanmıştır. Pudra eldivenlerin daha kolay giyilip çıkarılması için kullanılmakla birlikte pek çok tehlikesi vardır. Doğal kauçuk lateks eldivenlerdeki aerosolize eldiven pudrası protein taşıdığı için alerjik reaksiyona neden olabilir. Sentetik lateksten üretilen pudralı eldivenlerde bu durum gözlenmez. Sentetik pudralı eldivenlerin alerjik reaksiyon riski olmamasına rağmen, bu eldivenlerin kullanımı havayolu enflamasyonu, yara enflamasyonu, post-operatif adezyonlar (iç organlar ve dokulara arasında ortaya çıkan fibröz skarlar) ile ilişkili bulunmuştur. Bu yan etkilere tüm pudralı eldiven türleri neden olabilir.
FDA yasaklama kriterini radyasyon koruyucu pudralı eldivenlere uygulamayacağı bilgisine yer vermiş. Pudrasız cerrahi eldivenler ve pudrasız muayene eldivenleri yasak kapsamında olmayacağı da verilen bilgiler arasında. 
FDA'in yasaklama ile ilgili teklifi www.regulations.gov adresinde yer alacak olup, 90 gün boyunca geribildirimler alınacaktır.

Kaynak: FDA resmi sitesi 

0 yorum: