Tıbbi Malzemelerde Ölçü Birimleri

11:05 pharmak 0 Comments

"20 gauçluk kanül var mı" dedi telefonda arayan hemşire. Pek çok kez olduğu gibi yine anlamsızca bilgisayar ekranına baktım. Kanülü anladım, 20'yi de anladım da gauç neydi Allah aşkına? Ürün kartında bir G harfi gördüm herhalde bu olmalıydı. Bazı malzemelerde de F harfi vardı. Tıbbi malzeme dünyasında yeni kavramlara merhaba!
Tıbbi malzemede cm, kg,lt gibi ölçülerin yanı sıra farklı türde ölçü birimleri mevcut. Bu sabah depoda arkadaşlarla konuşurken bu konuda bir yazı yazmanın güzel olacağını düşündük. Size yabancı olabileceğini düşündüğüm ölçü birimleri şunlar;

Gauge (G): sıklıkla karşılaşacağımız ölçü birimlerinden biri olan gauge tersine giden bir birimdir. Yani gauge değeri büyüdükçe malzemenin çapı azalır. 1 gauge 0,03 mm'e denk gelir. Ancak medikal alanda 14-26 arasını kullanıyoruz. Bu aralık dışındakilere de en azından ben denk gelmedim :) Kanüller, spinal iğneler gibi malzemelerde yer alan özellikle küçük boyuttaki iğne/kanül çapını belirtmek için kullanılır.

French (F): Katater çapı ölçüsü olarak French kullanılır. Bu ölçeklendirme hesap anlamında nispeten daha kolay çünkü french ölçeğini üçe böldük mü mm cinsinden değeri elde ediyoruz.

Charriere (CH): Birim olarak farklı görünse de French'le aynıdır. 
Inch: 1 inch 25,4 mm'ye eşittir. Alçılarda, guide'larda, kataterlerde kullanılır.

Ölçü birimlerinin yanı sıra bazı malzemelerde numaralandırma yöntemi de kullanılır. Örneğin bir eldiven neden 7 numaradır diye merak ettiniz mi? Ben sizin yerinize ettim :)

Eldivenlerde 6,5-7-7,5-8-8,5 şeklinde bir numaralandırma ve XS-S-M-L-XL şeklinde bir harf sınıflandırması  var. Bu numaralandırma için harika bir görsel buldum;

Hand Sizing

Bistüriler de bir numaralandırma sistemi söz konusu. Ancak numaralandırmada artan-azalan bir sistem değil de uç ve boya göre değişen bir çeşitlendirme var;
  • 10 numaranın  büyük bir kavisli kesme kenarı vardır. Büyük kesikler ve yumuşak dokulardaki kesi işlemlerinde kullanılır.
  • 11 numaralı bıçak, hipotenüs kenarı boyunca keskinleştirilmiş uzun, üçgen bir bıçaktır. Hassas, kısa kesimler için kullanılır.
  • 12 numaralı bıçak, eğrinin iç kenarı boyunca keskinleştirilmiş küçük, sivri, hilal biçimli bir bıçaktır.
  • 15 numaralı bıçağın kısa, hassas kesikler yapmak için ideal olan küçük, kavisli bir kesici kenarı vardır.
  • 22 numaralı bıçak, kavisli bir kesici kenarı ve düz, keskin olmayan bir arka kenarı olan 10 numaralı bıçağın daha büyük bir versiyonudur. Genellikle kalın dokularda büyük kesikler oluşturmak için kullanılır.

Diyalizörler de ölçülerine göre satın aldığımız bir diğer ürün grubu. Burada m2 ile ifade edilen bir ölçek söz konusu. Bu m2 diyalizör membranının alanını ifade ediyor. Bu alan da hastanın kütlesine göre seçiliyor. Vücut ağırlığı büyük olan hastalarda daha geniş membranlı diyalizörler (1,8-2 m2 gibi) kullanılırken, çocuklarda ve zayıf bireylerde daha düşü alanlılar kullanılıyor. 0,8'den başlayarak 2,1 m2'ye kadar giden bir çeşitlendirme mevcut

Aklıma gelen ölçekli sarflar bu kadar:) Bir sonraki yazımda tıbbi sarf malzeme ile özdeşleşerek dilimize yerleşmiş trademark'lardan bahsedeceğim:)

https://www.giejournal.org/article/S0016-5107(05)03303-1/pdf
https://www.enki-microtubes.com/wp-content/uploads/2013/12/1858_medical_conversion_unit.pdf
https://www.superiorglove.com/en/work-gloves-101/sizing
https://www.usamedicalsurgical.com/surgical-blades/

0 yorum: