Sütur bahsine giriş-Sınıflandırma

02:34 pharmak 0 Comments


Merhaba!
En kafa karıştıran, en sevilmeyen, talep edilmesi en karışık tıbbi malzemelerden birisini anlatmaya çalışacağım;Süturlar:) Konu ziyadesi ile geniş olduğundan birkaç yazıda anlatmak zorundayım. 

Süturlar, herhangi travma ya da cerrahi müdahale sonrasında dokuları bir arada tutmak için kullanılan medikal materyallerdir (aslında bildiğimiz iplik:). Doğal kaynaklı (ipek, katgüt gibi) süturlar bulunmakla birlikte pratikte daha çok sentetik (prolen, poliglaktin, pds gibi) süturlar kullanılmaktadır.

Öğrenme pratikliği açısından süturları emilebilenler ve emilmeyenler olarak sınıflandırmakta fayda var. Deponuzda pek çok sütur tipi olacaktır ve istenen bir sütur elinizde olmadığında yerine muadil olarak önerebileceğiniz seçenekleri bilmek oldukça önemlidir. Emilebilen sütur yerine emilmeyen önerirseniz pek hoş tepkiler almayacağınızın garantisini verebilirim:)

Emilebilen süturlar; Doğal olanları vücut enzimleri ile, sentetik olanlar da hidroliz ile parçalanır.

  • Poliglikolik asit (PGA)
  • Polilaktik asit
  • Poliglakapron
  • Polidiaksonon (PDS)
  • Katgüt (pratikte kullanımı yoktur)
Emilebilen süturlar kendi içerisinde de hızlı ve yavaş emilebilen olarak ikiye ayrılır. "Rapid" kelimesini gördüyseniz o sütur hızlı emiliyor demektir. Rapid süturlar tahmin edeceğiniz gibi kısa süreli yara desteği gereken durumlarda kullanılır (7-10 gün). Poliglaktinin molekül ağırlığı oldukça yüksek olduğundan polilaktik asitle, poliglakapron ve kalsiyum stearat ile çeşitli oranlarda karışımları hazırlanarak daha düşük molekül ağırlıklı bir iplik elde edilir ve vücut tarafından daha hızlı emilir.


Emilemeyen süturlar;

  • Prolen (Polipropilen)
  • İpek
  • Polyester
  • Naylon (Nylon)
Emilemeyen süturlar genellikle vücudun dış yüzeyinde kullanılırlar, aksi halde vücudun vereceği tepkileri düşünmek istemezsiniz :)

Bunun dışında monofilament ve multifilament olarak da süturları sınıflandırmak mümkün. Bazı yerlerde örgülü (braided) şeklinde ifade görürseniz bilin ki bu multifilament bir süturdur. İkisi arasındaki fark multiflaman süturların düğümlerinin daha dayanıklı, monofilamentlerin ise doku geçişinin daha kolay olmasıdır. Monofilament süturların doku reaksiyonu gösterme ihtimalleri daha düşüktür. Multiflamanlarda da doku reaksiyonunu azaltmak için süturun dış yüzeyi kaplanabilir.

Monofilament süturlar: Prolen, PDS, Poliglakapron
Multifilament süturlar: PGA, İpek, Polyester

Genel olarak sınıflandırma bu şekilde. Bir sonraki yazımda sütur boyları, iğneleri, kullanım yerleri ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. 

0 yorum: