Negatif Basınçlı Yara Kapama Sistemleri

10:10 pharmak 0 Comments

Teknolojik ürünler arasında en sevdiklerim mantığı çok basit ancak işlevselliği yüksek olanlar. Yara bakım ürünleri de-özellikle Negatif Basınçlı Yara Tedavi Sistemleri- "Benim aklıma gelirdi" diyeceğiniz kadar basit bir mantıkla çalışan ancak yara iyileşmesini ciddi oranda hızlandıran ürünler. Ne demişler; "Simple is best" :)


Hastanenizde eğer Negatif Basınçlı Yara Tedavi Sistemleri kullanılıyor ise siz bunların adını ilk olarak "Vak" diye duyacaksınız. Peki nedir bu "Vak" :)

V.A.C.(Vacuum Assisted Closure) aslında bir trademark. KCI firmasının 1995 yılında çıkardığı bir çeşit negatif basınçlı yara tedavi sistemi. Piyasaya çıkan ilk ürün olduğu için servislerde bu isimle anılmaktadır. Bunun yanı sıra Bluesky Medical Group tarafından 2006 yılında da Versatile 1 Wound Vacuum System isimli ürün piyasaya sürülmüştür. Yine Smith Nephew, Devon gibi medikal şirketlerin yanı sıra piyasada pek çok Çin menşeili muadiller satışa sunulmaktadır. Ben yazımda kavram olarak Negatif Basınçlı Yara Tedavi Sistemlerini ele almaya çalışacağım.

NBYTS 2004 yılında yayınlanan " When negative is positive: a review of negative pressure wound therapy" (Fleck CA, Frizzell LD, Wound Care 2004;3(4):20-5) başlıklı makalede özellikle granülasyonun zayıf ve eksüdanın bol olduğu Stage III ve Satge IV ülserlerde en uygun tedavi sistemi olarak tanımlanmıştır. 

Sistemin temel çalışma mekanizması atmosfer basıncından daha düşük bir basıncı (50-175 mmHg, optimum 125 mmHg) yara üzerine sürekli veya aralıklı olarak uygulanmasıdır. Tedavi de aslında açık bir yaradan, yara yatağından eksüdanın uzaklaştırıldığı, böylelikle lenfatik sistemden hücresel atıkların daha hızlı bir şekilde uzaklaştırılması ile daha iyi kontrol altına alınmış kapalı bir yaraya geçiş olarak düşünülebilir.

NBYTS non-adheren, poröz bir kapama materyali (sünger, köpük), bu materyale yerleştirilmiş bir drenaj tüpü, yarayı kapayan şeffaf bir film ve negatif basınç ünitesinden oluşur. Yara üzerine uygulanan negatif basınç ile eksüda yaradan çekilir.Bu uygulama açık yaralara 48 saat boyunca uygulanır.  Yara yatağında doku granülasyonu uyarılmış, bakteri yükü azalmış olur, kan akışı artar ve doğal olarak da yara iyileşme süreci hızlanmış olur. 
Aşağıdaki video bu sözel anlatımımı bir miktar görselleştirecektir( 1.dk 22 sn'den itibaren).Video dili İngilizce ancak bilmeyenler için de animasyon yeterli olacaktır.


Yazıda anlattığım sistemin yara içerisine antimikrobiyal ya da debridant bir sıvı göndererek yara yatağını yıkayan çeşitleri de bulunmaktadır. Bu sistemler de "instilasyonlu" yara tedavi sistemi olarak bilinmektedir.

NBYTS şu anda 48 saatlik kullanımda SGK tarafından geri ödenmektedir. Alımlarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, drenaj kabı (toplama kabı) ile yara kapama sisteminin uyumlu olmasıdır. Alımınıza ayrı ayrı değil de grup olarak çıkmanız olası toplama kabı-yara kapama sistemi uyumsuzluklarının önüne geçecektir.

Kaynaklar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Negative-pressure_wound_therapy
Fleck CA, Frizzell LD. When negative is positive: a review of negative pressure wound therapy. Wound Care2004;3(4):20-5.
http://www.kci1.com/KCI1/vactherapy
http://www.smith-nephew.com/key-products/advanced-wound-management/wound-therapy-areas/negative-pressure-wound-therapy/
http://www.devonmedicalproducts.com/therapeutic-devices/extricare-npwt-system/

0 yorum: