İnhale İnsülin: Afrezza

21:54 pharmak 0 Comments


FDA 27 Haziran'da insan kaynaklı ve inhalasyon yolu ile kullanılacak bir insülin ürünü olan Afrezza'ya onay verdi. Afrezza hızlı etki eden insülin grubundan ve her öğünden önce uygulanıyor.

Afrezza'nın uygulanışı

Diyabet hem ülkemizde hem de dünyada pek çok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor. Kan şekerinin yüksek olması kalp, sinir, göz ve böbrek hasarı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Genetik ve yaşam koşullarının önemli ölçüde etkilediği diyabet hastalığının tedavisinde oral hipoglisemikler ve/veya insülin kullanılmakta. İnsülin de hepimizin bildiği gibi cilt altına veya intravenöz yolla uygulanıyor. 
İnsülinin alternatif uygulama yolları (özellikle oral ve inhale insülinler) için pek çok çalışma yapılıyor. Pfizer'ın Exubera isimli  inhale insülin formu da 2006'da FDA'den onay alarak piyasaya sürülmüştü. Ancak tamamen duygusal (!) gerekçelerle Pfizer ürünü piyasadan geri çekti .
Afrezza inhale bir insülin olunca doğal olarak da enjeksiyon dönemi bitiyor mu sorusu aklıma geldi. En azından Afrezza için bu durum şu an için mümkün değil. Çünkü glisemik kontrolü sağlaması için uzun süre etkili insülinlerle birlikte kombine kullanılması gerekiyor. Ancak bunun sadece bir başlangıç olduğunu düşünecek olursak yakın zamanda uzun süre etkili inhale insülin preparatlarının geliştirilmesine dair bir umut aşıladığını söyleyebiliriz.
Sigara kullanan diyabet hastaları ne yazık ki bu ürünü kullanamayacaklar. Ürün diyabetik ketoasidoz tedavisi için de uygun bulunmamakta. Özellikle Kronik Obstrüktif Pulmoner  Hastalığı ve astımı olan hastalarda gözlenen akut bronkospazm ürünün kullanımı nedenli meydana  gelen bilinen en ciddi risk. Bu risk nedeni ile özellikle solunum yolu rahatsızlıkları olan hastalarda ürünün kullanımı tavsiye edilmemektedir. Bunun yanı sıra ürünün kullanımına bağlı görülen en yaygın yan etkiler hipoglisemi, boğaz ağrısı ve öksürük olarak gözlemlenmiş.
İnhale insülin grubunun örneklerinden biri olan Afrezza için Faz-4 (post-marketing) aşamasına geçilmiştir. Bu durum ürünün çocuk hastalarda kullanım güvenliğinin araştırılması, Afrezza kullanan hastaların pulmoner ve kardiyak malignite açısından uzun dönemde değerlendirilmesi gibi çalışmaları içerecektir. 


Detaylı bilgi için ilgili FDA duyurusu

0 yorum: