Abeslang

01:32 pharmak 0 Comments

Depoları gezerken karşıma çıkan ve ismiyle bende oldukça ilgi uyandıran bu malzemenin adını duyduğunuzda uzaya fırlatılacak yeni bir uzay mekiğinin adıymış gibi gelebilir ancak gerçekte olan ise gayet basit olmakla birlikte ‘dil basacağından’ ibaret bir malzemedir. Fransızcada abaisse-langue olarak geçmektedir. Dilimize de buradan geçmiştir.

Malzemenin özelliğinden bahsetmek gerekirse tahta veya metal cinsleri olan, genellikle KBB doktorlarının sevgili dostu, farenks muayenelerinin vazgeçilmezi bir malzemedir. Dil üzerine baskı uygulayıp farenksin daha kolay muayene edilmesine yardımcı olur.
Aslında hepimiz çocukluğunda tanışmıştır bu malzemeyle aynı benim gibi. Ancak benim tanışmam biraz hüzünlüydü. İsmine olan hayranlığım gerçeğini öğrenince yerini hüzüne bırakmıştır. Belki de çocukluğumda doktor korkumun sebebidir. Aslında korktuğum doktor değil şişmiş bademciklerimi görmeye çalışan doktorun boğazıma soktuğu ve bende öğürme duygusu uyandıran abeslangtı.
Çocukluğumun korkusu abeslang her şeye rağmen seni seviyorum :)
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle ve bir sonraki yazımın daha fazla bilgi içerikli olacağına şimdiden garanti edebilirim . . .


Ecz.Osman KESTEL
Bursa Devlet Hastanesi

0 yorum: