Damar Mühürleme Cihazları

03:23 pharmak 0 Comments

Hastane eczacısı olmanın en güzel yanlarından birisi de girişimsel işlemlerdeki teknolojik gelişmeleri yakından gözlemek. Cerrahide sıklıkla kullanılan malzemelerden birisi olan staplerlardan bu yazımda bahsetmiştim. Bu yazımda da günümüz cerrahisinin olmazsa olmazı damar mühürleme ve kesme cihazları.

DMKC isimlerinden de anlaşılacakları üzere ameliyat esnasında hemostazın sağlanması için kullanılırlar. Laparoskopik vakalar gün geçtikçe artmakta ve buna paralel olarak doğan ihtiyaçlara da çözümler geliştirilmektedir. Damar mühürleme ve kesme cihazları da gerek fonksiyonları gerekse de maliyetleri açısından laparoskopik cerrahide olmazsa olmaz cihazların başında gelmektedir. Operasyon süresini oldukça kısaltan ve cerrahın işini kolaylaştıran bu cihazlar özellikle birim maliyetleri ile de göze çarpmakta. Laparoskopik olarak daha çok bahsetsem de açık cerrahide de kullanılabildiklerini, Medtronic'in açık cerrahi için ayrı ürünlerinin olduğunu söylemem de gerekir.

Damar mühürleme ve kesme cihazları çalıştıkları enerji türüne bağlı olarak ikiye ayrılır; Bipolar enerji ile çalışanlar ve ultrasonik enerji ile çalışanlar. Türkiye pazarında olan dört marka bulunmaktadır;

  • Caiman (BBraun)-Bipolar Enerji
  • Ligasure (Medtronic)-Bipolar Enerji
  • Harmonic (Johnson&Johnson)-Ultrasonik Enerji
  • Sonic Beat (Olympus)-Ultrasonik Enerji
  • Thunderbeat (Olympus)-Ultrasonik+Bipolar

Yukarıdaki markalardan Caiman ve Olympus grubuna ait Sonic Beat ve Thunder Beat Türkiye pazarında yeni sayılırlar. Harmonic ve Ligasure ise uzun süredir rekabet halinde olan iki ürün. Aslında Ethicon'un Enseal isimli bipolar ucu da olmakla birlikte tercih edilmediğinden burada yer vermeyeceğim.
DMKC'lerin damar kapama, şaft uzunluğu gibi parametrelere göre çeşitlendirilmektedir; Ürünlerin web sitelerinden alınan bilgilere göre temel özellikleri şu şekilde;

Ligasure

Ülkemizde laporoskopide kullanım için 5 mm, 10 mm ve 5 mm eğri uçlu seçenekleri mevcuttur. Açık cerrahide batın ucu, tiroid ucu ve kısa şaftlı özellikteki ürünleri kullanılmaktadır. Bipolar enerji tabanlı cihaz olarak oldukça uzun yıllardır ülkemizde kullanılmaktadır.

Caiman (Aesculap)

BBraun'un bipolar enerji ile çalışan DMKC'si bir kerelik enerji aktivasyonu ile damar mühürleme yapabilmektedir. Ancak Caiman'de sadece laparoskopik uç seçenekleri mevcut. Açık cerrahi için alternatifleri yok.

Harmonic
Ultrasonik enerji denilince ilk akla gelen cihaz olan Harmonic için 9mm, 17 mm, 23 mm, 36 mm seçenekleri mevcuttur.

Sonic Beat
Harmonic'e alternatif olan Sonic Beat'in Harmonic'ten farkı elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevrilmesi için gerekli titreşim frekansıdır. Bu değer Harmonic'de 55000 Hz iken, Sonic Beat'de 47000 Hz'dir. Bununla birlikte şaft uzunlukları arasında da uygulamayı etkilemeyen ufak farklılıklar mevcuttur.

Thunder Beat
Dünyada iki enerji türünü kullanarak damar mühürleme ve kesme yapan tek cihaz olma özelliği olan Thunder Beat maliyet nedenli kamu kurumlarında kullanıma çok uygun gibi görünmüyor.

Damar mühürleme cihazlarının nasıl kullanıldıkları ile ilgili elbette çok ileri düzey bilgi sahibi olmaya gerek yok. Ancak işlevlerini anlamak için Youtube'a "vessel sealing device" vb anahtar kelimeler yazarak aratabilirsiniz.

Kaynaklar:
http://laparoscopy.blogs.com/prevention_management_3/2010/10/laparoscopic-vessel-sealing-devices.html
https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.springer-2d0b03e4-596b-3638-a82a-90590cce10f1
http://www.medtronic.com/covidien/en-us/products/vessel-sealing.html
http://www.ethicon.com/healthcare-professionals/products/advanced-energy
https://www.olympus-europa.com/medical/en/medical_systems/products_services/product_details/product_details_62784.jsp
http://medical.olympusamerica.com/products/thunderbeat

0 yorum: