Hastane Eczacılığında Klinik Nütrisyon ve LLL Kursları

03:05 pharmak 0 Comments

TKHK Stok Takip ve Analiz Daire Başkanlığı tarafından Dünya Bankası proje kapsamında 5-10 Şubat tarihlerinde "Hastane Eczacılığında Klinik Nütrisyon ve LLL Kursları" konulu çok dolu ve çok öğretici bir sertifika programına katılma şansımız oldu. Nütrisyon alanında çok temel düzeyde bilgi sahibi biri olarak oldukça fazla bilgi kazandığımı söyleyebilirim.
Eğitim Daire Başkanlığımız ile KEPAN (Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği) işbirliği ile gerçekleştirildi. Kurs kapsamında temel bir giriş eğitimi ve ESPEN LLL programında yer alan 10 modül için eğitim aldık. Her modül teorik eğitimi toplamda 2 saatlik dört bölümden oluşmaktaydı. Teorik eğitimlerden sonra 45 dk süren bir vaka tartışması ve değerlendirme sınavı yapıldı. Günde 2 modül eğitimi gördük ve 5 gün sonunda klinik nütrisyon ile ilgili oldukça fazla bilgi birikimine sahip olarak Antalya'dan ayrıldık.




Söz konusu eğitim programına katılmak büyük bir fırsattı ancak katılamayanlar için de fırsatlar bitmiş değil :) 29 Mart-2 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan KEPAN kongresinde ilk gün LLL kursları yapılacak. Bununla birlikte lllnutrition.com'da İngilizcesi olanlar için harika içeriklere sahip 38 modül bulunmakta. Online olan bu modüllerde bir okuma metni ile self-assessment olarak geçen bir değerlendirme testi ve bir quiz mevcut. Tüm bu çalışmaları başarı ile tamamladığınızda ... kredi alabiliyorsunuz. LLL canlı modülleri tamamladığınızda modül başına 3 kredi alabiliyorsunuz.  Online kurslardan minimum 42 maksimum 58 kredi toplayabiliyorsunuz. Canlı kurslarla birlikte 100 krediye ulaştığınızda 20 kredilik final sınavına girme hakkınız oluyor.. Toplam kredi olarak 120'ye ulaştığınızda ESPEN diplomasına sahip olabilirsiniz :) Bu diplomaya ülkemizde sadece 1 hekim sahipmiş ne yazık ki nütrisyon alanındaki kariyerine devam etmemiş.
İngilizcem yok diyen meslektaşlarımız KEPAN Derneğine üye olarak ilgili dökümanların Türkçelerine ulaşabilirler. Dernek üyelik ücreti (üyelik bedeli 20 TL, yıllık aidat 10 TL) oldukça cüzi bir miktar ve sırf bültenlerini okumak için bile verilebilir. Web sitesinde Türkçe Enteral-Parenteral Beslenme Rehberleri, LLL Türkçe Metinler, Nütrisyon Okulu (online web eğitimleri) gibi oldukça faydalı ve bilimsel kaynaklara ulaşmanız mümkün.
Klinik nütrisyon tıbbi ve ekonomik anlamda son yıllarda da önemli fark edilen bir alan haline geldi. Tıbbi sonuçları çok çok değerli, bunun yanında malnütrisyonun da hastane kalış süreleri ve komplikasyon gelişme risklerini arttırması nedenleri ile de ekonomik boyutu da ciddi düzeyde önem kazanır hale gelmiştir. Hastane eczacıları olarak bize düşen de bu alandaki klinik bilgimizi arttırmak ve nütrisyon timlerinde aktif rol almaktır.

0 yorum: